KORENČKOVA TORTA
Aromatično, sočno, z rahlo aromo marcipana, brez glutena, mleka in jajc, a še vedno fantastično, greha vredno pecivo- korenčkova torta. Naredi se jo tako enostavno kot na primer ingverjev kolač.
Korenje je taka večna zelenjava. Na voljo od pomladi do pomladi. Če imamo vrt in korenje pravilno pripravimo za ozimnico, je tudi domače skoraj od pomladi do pomladi pri roki. Zaradi svoje sladkobe je prav škoda, če ga ne bi kdaj uporabili v sladici.
Za ta recept ne potrebujete tehtnice ali mikserja. Klasična čajna skodelica (cca. 2,5 dcl – jaz jo polnim prst pod robom) pa bo prišla prav. Prižgite še pečico na 190 stopinj C in pripravite lačna usta.
Mokre sestavine:
- 2 jedilni žlici chia semen in 8 jedilnih žlic vode (ali enaki količini mletih lanenih semen in vode oz. 2 jajci),
- ½ skodelice ovsenega napitka (lahko tudi klasično mleko ali drug rastlinski napitek),
- ¼ skodelice javorjevega sirupa,
- 2 jedilni žlici sladila eritritol (lahko tudi trsni sladkor/kokosov sladkor…),
- 3 jedilne žlice najljubšega olja,
- 1 do 2 jedilni žlici limoninega soka,
- 2 ½ skodelici drobno naribanega korenja.
Suhe sestavine:
- 1 ½ skodelice brezglutenske moke (katerakoli mešanica bo ok, lahko pa uporabite tudi pšenično moko),
- 1 skodelica mandljeve moke (to niso mleti mandlji),
- 2 zvrhani čajni žlički vinskega kamna (ali pecilnega praška),
- ½ čajne žličke sode bikarbone,
- 1 čajna žlička cimeta,
- ½ čajne žličke mletega ingverja.
Najprej prižgemo pečico in namastimo oz. obložimo s peki papirjem pekač v katerem bomo pekli pecivo (recimo tortico premera 20 cm). Pripravimo še chia ali lanena semena – pomešamo jih z vodo, ter pustimo stati 5 minut (vmes zmes nekajkrat premešamo). Tako namočena semena lahko uporabimo kot klasična jajca.
V eni posodi zmešamo suhe sestavine, v drugi pa mokre. Nato pa oboje združimo. Na hitro premešamo in zmes (ki je kar gosta) porazdelimo po pekaču (4 do 5 cm visoko). Pečemo na 190 stopinj C. Kako dolgo je odvisno od oblike peciva. Tortico in klasičen biskvit okoli 40 min, muffine manj. Vmes pazimo, da korenje po vrhu ne porjavi preveč (da se to ne zgodi, med peko pecivo pokrijemo z alu folijo).
Količino sladkorja, javorjevega sirupa ali drugega sladila dodamo po želji. Jaz sem opisala svoj okus. Vsekakor pa je pika na že pečeno, javorjev sirup.
Korenčkova torta je bila narejena za namen intervjuja za portal zazdravje.net.