Domač kruh
Domač kruh je najboljši še rahlo topel. Če ga spečeš zjutraj, je zvečer že bolj suh in drobljiv. Pa vseeno pečem domač kruh, če le imam čas. Razlogov je kar nekaj:
- vem, kaj je »v kruhu«,
- prihranek ni zanemarljiv,
- ne ljubi se mi v trgovino ali pa je zaprta,
- porabiti moram kvas ali moko,
- rada bi razveselila goste z domačim kruhom.
Domač kruh običajno ne vsebuje aditivov za podaljšanje svežine, zato zelo hitro postane drobljiv. Čisto po naključju sem odkrila, kako lahko vsaj za en dan podaljšam to svežino in sočnost.
Dve pomembni stvari:
- indijski trpotec ali psyllium,
- peka v posodi s pokrovom.
Lupine indijskega trpotca vsebujejo ogromno vlaknin, ki so topna v vodi. Indijski trpotec blagodejno vpliva na črevesje in želodec. Lahko poskrbi tudi za uravnavanje krvnega sladkorja in holesterola. Jaz ga dodajam h kruhu, da podaljšam svežino. Indijski trpotec lahko dodaš vsakemu običajnemu receptu za kruh, le ustrezno povečaj količine vode.
Če kruh na začetku pečemo v posodi s pokrovom, še dodatno poskrbimo, da vlaga »ne uide«. Posodo predhodno ogrejemo, po dvajsetih minutah pečenja pa jo odkrijemo, da se skorja kruha lepo zapeče.
Moj recept za domač kruh:
- 300 g moke,
- 3 dcl vode,
- žlico olja,
- 2 manjši žlici indijskega trpotca,
- pol vrečke suhega kvasa,
- 4 ščepe soli
V posodi zmešamo moko in indijski trpotec, dodamo kvas in sol (naj se sol ne dotika kvasa). Vlijemo vodo in olje ter gnetemo nekaj minut. Zaradi indijskega trpotca bo testo bolj elastično in se bo malo težje gnetlo.
Testo pokrijemo s folijo ali z vrečko. Jaz uporabljam kar kopalno kapo. Takovlage ne bo hlapela in bo ostala v posodi. Pustimo 15 minut. Testo nato previdno vzamemo iz posode in ga samo prepogibamo. Najlažje gre, če imamo mokre roke. Hlebček malo raztegnemo in ga prepognemo, spet raztegnemo in prepognemo. Gre za majhne raztege. Lepo oblikujemo hlebček , ga položimo v posodo in spet pokrijemo. Ko primerno naraste, ga previdno vzamemo iz posode, rahlo popravimo obliko in ga položimo na peki papir. Ponovno ga pokrijemo.
Med tem v pečici na 250 stopinj C pogrejemo posodo s pokrovom. Naj se greje nekih 15 minut.
V ogreto posodo položimo hlebček testa – s peki papirjem vred. Z nožem po vrhu hlebčka naredimo nekaj zarez, pokrijemo s pokrovom in pečemo 15 do 20 minut na 250 stopinj C. Nato pokrov odstranimo, zmanjšamo temperaturo na 220 stopinj C in pečemo še 20 minut oz. toliko, da je kruh lepo zapečen.
Po peki ga prestavimo na rešetko in počakamo, da se ohladi. Če režemo zelo toplega, bo kruh prej suh, saj bo vlaga ob prerezu dobila prosto pot.
Na mojem instagram profilu @fika_romy ali facebook profilu @fika.romy si lahko pogledaš, kako izgleda prepogibanje testa.