Hrana

Čokoladni ajdovi piškoti

Ajda je eno tako tipično slovensko žito s specifičnim okusom. Ne obnaša se kot ostala žita z glutenom in najlažje jo je uporabiti v mešanici druge moke, ki vsebuje gluten. Piškoti so tudi zaradi ajdove moke zelo krhki in mehki. Čokoladni ajdovi piškoti so precej enostavni za pripravo, saj le oblikujemo kroglice iz testa. Pečene bodo precej rustikalne videza, saj že med izdelavo lahko malo popokajo.

Sestavine:

  • 80 g moke,
  • 60 g ajdove moke,
  • 90 g mletih mandljev,
  • 30 g kakava,
  • 100 g masla,
  • 50 g sladkorja v prahu,
  • 1 rumenjak,
  • 2 žlici ruma,
  • 1 poravnana žlička cimeta,
  • marmelada,
  • nekaj čokolade (po želji).

Iz vseh sestavin, razen marmelade in čokolade zgnetemo testo. Testo naj počiva vsaj kako uro v hladilniku. Iz ohlajenega testa oblikujemo manjše kroglice, ki jih polagamo na pekač. Z ročajem kuhalnice naredimo manjšo vdolbinico v katero bomo kasneje nadevali marmelado. Kroglice med delanjem vdolbinic lahko popokajo. Jaz kroglico dam v dlan in ročaj kuhalnice nežno pritisnem v kroglico. Piškote brez marmelade okoli 2 do 3 minute pečemo v predhodno ogreti pečici na 170 stopinj C. Po parih minutah pečenja v vdolbinice nadevamo marmelado in pečemo še okoli 8 do 10 minut oz. odvisno od pečice. Piškote ne smemo prepeči, saj lahko zaradi kakava hitro dobijo grenko aromo.

Priporočam marmelado močnejšega okusa. Za okrasitev pa temno čokolado. Takšni okusi se med seboj zelo dobro ujamejo. Čokoladni ajdovi piškoti so prava popestritev med prazničnimi medenjaki in bučnimi smrekicami.

čokoladni ajdovi piškoti