AMERIŠKE PALAČINKE S PEHTRANOM IN POMARANČO
Sobote so dan za palačinke. Takšne in drugačne. Ker jih pripravljam (in jem) dokaj pogosto, skrbim, da niso samo zmes pšenice, sladkorja in olja. Najraje imam še vroče, pravkar pečene. Ampak si jih redko privoščim. Tudi ostalim. Po navadi jemo hladne ali pa jih pečem v dveh delih. Da, najprej jemo hladne in potem v drugem delu še vroče. Čar bloganja oz. beleženja receptov. Ker slike so važna stvar. Jemo z očmi. In hvala vsem mojim preizkuševalcem za potrpežljivo čakanje. Vaja dela zmaja in z leti postajam hitrejša, če vas to tolaži. In hvala, ker vam tudi v javnosti ni nerodno z mano, ko slikam hrano, pogrinjke in podobno. Za v beležko. Za spomine. Ni treba, da ravno za facebook. Za spomine pa. Skoraj za vsako sliko hrane znam splest spomine. Če to ni vredno kdaj pa kdaj kakega mrzlega obroka, potem res ne vem.
Sestavine za ameriške palačinke s pehtranom in pomarančo (cca 15 manjših palačink):
- sok ene večje pomaranče
- naribana lupinica ene bio pomaranče
- 1 zrela pretlačena banana
- 1 jajce
- 2 žlici olja (olivnega)
- mleko ali rastlinski napitek po potrebi (lahko tudi voda-mineralna)
- 11 zvrhanih žlic moke (pirina ali pšenična)
- 1 poravnana čajna žlička vinskega kamna (pecilnega praška)
- 1/2 poravnane čajne žličke sode bikarbone
- 2 ščepca soli
- 1-2 žlici sladkorja/javorjevega sirupa/sukrina (kar želite in kolikor želite)
- 2 zvrhani čajni žlički pehtrana (jaz sem dala suhega)
Zmešamo jajce, banano, pomarančni sok, olje in dolijemo še toliko tekočine (mleka, napitka, vode), da je vsega skupaj 1/2 litra. Dodamo naribano lupinico in vse suhe sestavine. Premešamo, da dobimo enotno, gostljato zmes. Če imamo čas, pustimo stati 20 min. Na ponev zlijemo zajemalko zmesi in pokrijemo s pokrovko. Pečemo na manjši jakosti. Ko palačinka skoraj “zakrkne” tudi z zgornje strani, jo obrnemo in pečemo brez pokrovke do želene zapečenosti. Jaz pečem na srednje veliki ponvi, kar tri palačinke istočasno, da je hitreje. Postrežemo s pomarančo, javorjevim sirupom, marmelado, čokolado…